Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare- Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti (SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzand informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare. Marin Ciocanescu, seful Structurii de Securitate si Director Adjunct Securitate Nucleara a confirmat pentru HotNews.ro existenta anchetei, mentionand insa ca documentele pierdute nu prejudiciaza siguranta nationala.
Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare a declarat pentru HotNews.ro ca cei care raspundeau de gestiunea acestor documente vor fi sanctionati potrivit legii. Ea a aflat de pe site-ul nostru despre evenimentul de la Pitesti. Borbala a mai spus ca evidentele documentelor clasificate este foarte strict reglementata.
"Nu eram la curent cu ceea ce s-a intamplat la Pitesti, am citit la Dumneavoastra despre acest lucru. Dupa ce m-am interesat, am aflat ca intr-adevar, documentele nu prejudiciaza siguranta nationala,
a mai precizat ea.
“Va instiintez ca prin Decizia SCN nr. 55/27.05.2011 s-a constituit o comisie care a stabilit cu certitudine ca un numar de 75 de pozitii din Registrul de evidenta a materialelor secrete de stat din perioada 1974-2002 reprezinta informatii clasificate care sunt iremediabil pierdute”,
se arata intr-o nota semnata de conducerea SCN.
Potrivit surselor HotNews.ro, printre cele 75 de documente sunt propuneri de inventii, planuri de testare a fabricatiei diferitilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare si o serie de documentatii.
“Comisia a stabilit ca imprejurarile in care a avut loc eventuala compromitere a informatiilor secrete de stat pot fi legate de “reorganizarile institutului, schimbarile repetate referitoare la subordonare prin trecerea de la un for superior la altul, schimbarea conducerii, disponibilizarile de personal in perioada 1990-2001”. Prin adresele (...)
s-a solicitat acordul emitentilor privind declasificarea informatiilor secrete de stat iremediabil pierdute”, se arata intr-o alta nota a SCN.
• Ce documente au disparut:
Specificatie si conditii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uraniumSpecificatie pentru pulbere de UO2
Cereri breveti inventie
Planul de testare si inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE
Propunere contract cercetare obtinere bioxid de uraniu nuclear pur interizabil
Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privind concentratul chimic de uraniu tip „R”
Documentatie proiectare obiectiv E1.1
Propunere inventie „Fascicul combustibil nuclear”
Propunere inventie „ Sistem de transfer”
Popunere inventie „Motor termic”
Proces verbal – Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
Obiective de cercetare stiintifica dezv. tehn. si de introducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990
O echipa a SRI a venit imediat pentru a demara cercetarile.
“Echipa de control s-a prezentat la SCN Pitesti in data de 12.07.2011 ora 9.30 si a parasit SCN la ora 17.00 conform evidentei din Registru de intrare-iesire Punctul de Acces. Au fost preluati de la Punctul de acces SCN si li s-a pus la dispozitie un spatiu adecvat pentru efectuarea controlului. La ora 10 sedinta a fost deschisa de Directorul SCN care s-a pus la dipozitie pe tot timpul controlului pana la ora 16.30, programul de lucru terminandu-se la ora 16.00. Inca de la inceput echipa de control a pus accentul pe lipsa de personalitate juridica a SCN Pitesti, pe aspectele privind delegarea de competenta a Directorului SCN fata de problematica controlata. In jurul orei 14.30 echipa de control a finalizat Documentul de de constatare .
Echipa de control sustine unilateral ca trebuia facute propuneri de incadrare in noi clase si niveluri de secretizare a informatiilor secrete de stat stabilite astfel potrivit HCM 19/1972 si detinute dar nu si emise de unitatea noastra, informatii secrete de stat emise de alte institutii care exista si functioneaza si la aceasta data.
Li s-a explicat ca unitatea noastra nu poate face propuneri de incadrare pentru astfel de informatii emise de alte institutii, ca este obligatia si atributul emitentilor in conformitate cu prevederile HG 585/2002.
De asemenea, nu a fost luata in calcul incadrarea facuta de unitatea noastra in cazul informatiilor secrete de seviciu stabilite astfel potrivit HCM 19/1972, spunand ca este atributul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, lucru ce nu este prevazut de lege.
In asemenea conditii, Documentul de constatare a fost semnat cu mentiunea ca “Masurile dispuse sunt suplimentare Doc. de constatare nr. 2566800 din 12.05.20011”, se arata intr-o alta nota a SCN.
Echipa de control a semnat Documentul de constatare cu mentiunea mai sus precizata, apoi Directorul SCN a inregistrat, stampilat cele doua exemplare cate unul pentru fiecare parte. La ora 16.30,. Directorul SCN le-a multumit echipei de control pe care a lasat-o in prezenta Directorului Adjunct Securitate Nucleara si a Responsabilului. CDC.
“Nu s-a constatat faptul ca persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente. Datele de emitere a documentelor acopera o perioada de circa 30 ani, se refera la diferite categorii de informatii disparate. Cel mai probabil acestea au fost predate, in baza unor dispozitii administrative verbale interne, persoanelor responsabile pentru problemele respective din institut fara a avea grija necesara sa completeze registrele si/sau sa le recupereze. Nu se gasesc inventare din perioada 1979-2002, probabil ca nu s-au efectuat actiuni de inventariere. Nu se pot atribui responsabilitati pentru persoane care au lucrat inaintea aparitiei legii 182/2002”, au mai declarat oficiali ai SCN. Ancheta este in curs, HotNews urmand sa va tina la curent cu evolutia cercetarilor.
Sursa text:
Alte informatii, pe aceeasi tema:
asa este toata Romania, asa este peste tot ...
incompetenta si habarnism la nivel inalt ... chiar si in domeniul nuclear unde regulile sunt mai ceva ca-n industria aeronautica..... inconstienta, incompetenta, culori politice, de toate .....Romania anului 2011 .....
~ scria un comentator anonoim ~
Hoti si tradatori de neam si tara, adaug eu!
Admin