Primarul General, Sorin Oprescu, a participat, duminică, la dezvelirea statuii împăratului Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de municipalitate pe treptele exterioare ale Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).
Realizarea statuii împaratului Traian s-a încheiat la iniţiativa Primăriei Capitalei şi la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operaţiune amplă de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului "Calea Victoriei-traseu cultural", informează municipalitatea.
La rândul său, academicianul Râzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului împăratului Traian, care realizează "întâlnirea între latinitate şi creştinism, cei doi piloni ai poporului român".
"Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie, un simbol al naţiunii noastre. Metafora aceasta îl reprezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care înseamnă «fruntaşul cel mai bun». Eu vă urez, domnule primar general, să fiţi un Optimus Princeps al Bucureştiului încă o dată",
a declarat Răzvan Theodorescu.
Directorul MNIR, Ernest Oberländer Târnoveanu, afirma că este "un cadou" de la Primărie, care "nu va sta multă vreme", fără a preciza însă ce intenţionează să facă în acest sens. El preciza, însă, că statuia a fost instalată legal în faţa muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.
Pe de altă parte, directorul MNIR aprecia că "sculptura este controversată". "Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă", spunea Târnoveanu, adăugând că "este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană".
El afirma că statuia - realizată de sculptorul Vasile Gorduz - îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere şi la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a poporului român.
Costul lucrării a fost de 200.000 de lei (TVA inclus).
====================
Nedumerire:
--------------
Statuia a fost comandata de administratia Videanu sau Basescu? Cand Sorin Oprescu a fost ales in iunie 2008, sculptorului i se facusera vreo doua parastase.
A decedat in aprilie 2008.
==========
Statuia asta e îngrozitoare, e o tîmpenie, e o hidoşenie în faţa căreia lumea se zgîieşte, încercînd să-nghită o porcărie urbană în plus.
Vrea să simbolizeze ceva; vrea să sugereze daco-romanismul; vrea să transmită ceva.
Dar tot ce transmite e urîţenie, caraghioslîc, kitsch.
… Fii-mea a văzut deja partea ei de monştri, balauri, dragoni la televizor. Am, aşa, impresia că acceptă faptul că lucrurile astea urîte sînt doar în desene şi în cărţi; şi că nu poate înţelege de ce - în viaţa reală - o statuie aşa idioată poate exista cu adevărat.
Mi-am adus aminte de una din însemnările lui Ilf; era despre o mamă care încerca să-şi ia copilul din faţa unei opere dintr-asta de artă. Copilul nu înţelegea ce reprezintă şi mama tot îi spunea “ai răbdare, o să-ţi explic acasă” - şi Ilf concluziona cam aşa:
halal artă, aia pe care trebuie s-o explici acasă!
… da, halal artă.
Aia cu explicatul mi-aduce aminte de un banc iesit cand cu tipa aia care i-a sectionat sotului stremeleagul
Cica fapta se intampla pe autostrada si agresoarea arunca membrul taiat in spate, masina fiind decapotabila. Membrul se lipeste putin pe parbrizul masinii din spate dupa care e luata de curent. Fetita din masina o intreaba pe mama de la volan ce a fost aia. mama ii zice un pic jenata :
“E, o insecta!”. La care fetita ii zice:
“Mami da ce p… mare avea insecta aia!”
... Comentariu anonim ...
============
Admin