CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ; ARTICOLUL 16 ; Alin.(2) : ,, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE" !? O frază de dânşii inventată!! Blogul unui fost discriminat in propria-i ţară!! Nu vă doresc şi vouă!! Un blog despre putregaiul politic din Romania. Un raft, din Biblioteca mea de frământări si gânduri ...

luni, 21 martie 2011

Ioana Băsescu, Fata lu' tata si Notarul care este

Ce este Programul Prima Casa?
Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare.

Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.

Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza integral imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.
Care sunt costurile?
Costurile ocazionate de obtinerea unui credit prin programul Prima Casa sunt urmatoarele:

Dobanda este principalul cost al creditului. Aceasta este variabila, rata dobanzii fiind formata dintr-o marja fixa si indicele de referinta (Euribor 3 luni, Robor 3 luni).

Comision de gestiune – unele banci practica dobanzi mai mici, insa impun comisioane lunare, care influenteza de multe ori semnificativ costul total al creditului.

Comision de garantare – acesta este de 0,49% pe an si se calculeaza la soldul creditului.

Comision de acordare credit – cele mai multe banci au renuntat la acest cost, insa mai sunt cazuri cand trebuie platit si acest comision.

Taxele notariale.

Costurile cu evaluarea imobilului – unele banci suporta acest cost in locul clientului;

Asigurari – asigurarea imobilului este obligatorie la toate bancile, in timp ce asigurarea de viata este de cele mai multe ori optionala. Exista insa si cazuri cand asigurarea de viata este obligatorie, caz in care majoreaza costul total al creditului.

Costul ofertelor de credit poate fi comparat in sectiunea Compara credite Prima Casa, unde este evidentiat si nivelul dobanzii anuale efective, cu ajutorul careia se pot compara cel mai corect creditele.
O functionara de la banca BRD Societe Generale a fost filmata cu camera ascunsa de jurnalistii de la Antena 3, in timp ce directiona un client catre cabinetul notarial al fiicei presedintelui, Ioana Basescu.

Filmul, difuzat joi seara la Antena 3, arata cum functionara raspunde intrebarilor unui client cu privire la un credit luat prin programul Prima Casa. Functionara il indruma pe client chiar la biroul notarial al fiicei celei mari a presedintelui, Ioana Basescu.

"La 'Prima Casa' se face cu notaar agreat de banca. Biroul notarial public este Roxana Badalan sau Ioana Basescu. Este obligatoriu sa lucrezi cu notar agreat de banca, unul din cei doi, va dam posibilitatea sa alegeti", spune functionara clientului.

Din punct de vedere legal, bancile nu isi pot obliga clientii sa lucreze pe programul "Prima Casa" cu notari agreati. Nici reprezentantii bancii si nici Ioana Basescu nu au putut fi contactati pentru a explica situatia.
Cine vrea un credit pentru Prima Casa are toate şansele să semneze actele asistat de fiica cea mare a preşedintelui Băsescu! Se întâmplă în cazul celor care apelează la serviciile unei filiale din Bucureşti a unei importante bănci. Clientul are de ales, obligatoriu, între doi notari. Unul dintre ei, nimeni altul decât Ioana Băsescu. Este primul pas spre cabinetul notarial al fiicei preşedintelui. Am aflat asta urmând toţi paşii pe care trebuie să-i urmeze acei clienţi ai băncii care vor să-şi cumpere casa prin Programul Prima Casă.
De ce este obligatoriu să fie folosit unul dintre cei doi notari? Fiind vorba de un program guvernamental, funcţionarul băncii nu prea ştie să explice.

La cabinetul fiicei preşedintelui e greu să primeşti explicaţii. Nici n-a apărut bine camera de filmare că imediat au răsărit câteva echipaje de securitate.
Din punct de vedere legal băncile nu îşi pot obliga clienţii să lucreze pe programul Prima Casă cu notari agreaţi. Multe dintre ele fac însă acest lucru. Reprezentanţii băncii nu au dorit să facă nici un comentariu.
Legal este? Moral este?
In tara in care se aresteaza persoane cu mascati ca'n filme, duse cu "autobuzul, autocare si elicoptere" , doar pentru "impresii artistice", intrebarile sunt pur retorice.
Nu astept si raspuns. Problema este sa nu uitam!
Azi, acum, suntem putini cei care scriem, vorbim in public!
Ma gandesc insa la cei de maine!
Ei trebuie sa stie.
Poate vor lua ... si ceva masuri!
Admin

2 comentarii:

  1. Indiferenta, lasitatea, prostia,
    sunt doar cateva, din hapurile care ne omoara cu zile!

    RăspundețiȘtergere
  2. In legatura cu ascensiunea profesionala a Ioanei Basescu, din informatiile prezentate, lipseste perioada cea mai interesanta. In perioada in care Basescu era primar general, fiica Ioana, tanara absolventa, “colabora” cu firma raposatului avocat Cerveni care se ocupa de “recuperarea…” caselor nationalizate.

    Totodata, Elena Udrea tot de la aceeasi banca a primit acel credit faimos de peste 3 milioane de euro pe care nu la returnat nici in ziua de astazi cu toate ca scadenta lui a trecut de vreo 2 ani.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare-Toate datele

Follow

Persoane interesate