CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ; ARTICOLUL 16 ; Alin.(2) : ,, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE" !? O frază de dânşii inventată!! Blogul unui fost discriminat in propria-i ţară!! Nu vă doresc şi vouă!! Un blog despre putregaiul politic din Romania. Un raft, din Biblioteca mea de frământări si gânduri ...

joi, 30 iunie 2011

Romani, atentie! Avem un Plan B ? Nu, noi avem un Basescu, un Boc! Nicio legatura!


Zvonurile privind iesirea Germaniei din zona euro s-au intensificat in ultima perioada, in Europa speculandu-se deja ca bancile nemtesti au inceput sa retipareasca marca germana, noteaza publicatia Daily Express,
preluata de ndtv.com.


Bundesbank, banca centrala din Germania, ar fi primit ordin sa printeze din nou moneda nationala,
anticipandu-se astfel renuntarea la euro.


La inceputul acestei saptamani, George Soros, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din lume, declarase ca iesirea unei tari din zona euro este probabil inevitabila.

De la debutul sau, moneda unica europeana a avut de infruntat un public german sceptic, care considera marca una dintre cele mai stabile valute din lume si un simbol al prosperitatii de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit unui sondaj recent, aproape trei sferturi din populatia germana se indoieste ca euro mai are un viitor. De asemenea, nemtii sunt de parere ca incercarile de salvare a Greciei de la colapsul financiar sunt inutile. Numai 19% din germani s-au declarat increzatori in euro.

Un alt sondaj, relizat saptamana trecuta, arata ca jumatate dintre nemti sunt de parere ca Grecia ar trebui sa fie exclusa din zona euro.

Exista insa si pareri potrivit carora Germania, nu Grecia, este cea care ar trebui sa iasa din zona euro. Edmund Conaway, editorialist la The Telegraph, considera ca Berlinul este vinovat pentru lipsa de stabilitate a monedei unice europene si impiedica revenirea acestei zone.

Germania si-a marit constant productivitatea si competitivitatea in ultimul deceniu, generand un surplus imens de cont curent.

„Dar exact aceasta este problema. In orice sistem monetar un suplus de cont curent are un efect destabilizator la fel de mare precum un deficit”, considera Conaway.

Conaway uita sa mentioneze insa ca zona euro a fost gandita initial ca un „club select” in care urmau sa fie acceptate doar economiile foarte puternice de pe continent, dar in care, datorita compromisurilor politice, au fost acceptate si tari ale caror economii nu pot concura de la egal la egal cu state precum Germania sau Franta.

Sursa: Ies nemtii din zona euro? Berlinul tipareste marci germane

De citit si urmatoarele:
1. O tara va iesi din zona euro. Care ar putea fi?
2. Why Germany must exit the euro
3. Deutsche Mark set for comeback instead of Euro in Germany


Niciodata nu am crezut in acest experiment!
Problema prabusirii, poate deveni dramatica!
Este Romania pregatita sa faca fata?
Avem noi o alternativa?
Un Plan B?
Admin

marți, 21 iunie 2011

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, precum popa, nu a avut de lucru! S-a luat cu cine nu trebuie!

Money.ro a aflat care este salariul omului a cărui semnătură apare pe toate bancnotele din România, ţinut la secret din 2007. A crescut cu 70% în 3 ani.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a încasat anul trecut un salariu de 617.000 de lei, adică aproximativ 146.500 de euro pe an sau 12.213 de euro pe lună, calculat la cursul mediu al anual din 2010, de 4,2099 de lei pentru un euro. Informaţia a apărut, dint-o greşeală şi pentru scurt timp, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În momentul de faţă, în declaraţia de avere a guvernatorului datată cu 3.11.2010, cifra ce indică „venituri din salarii”, este blurată. „Publicarea inițială pe Portalul declarațiilor de avere și de interese a veniturilor angajaților cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale a României a constituit o eroare de procesare, remediată ulterior, în conformitate cu prevederile acordurilor la care România este parte”, au explicat pentru MONEY.RO reprezentanţii ANI. Instituţia nu a confirmat suma.

De ce este la secret

Potrivit ANI, desecretizarea remuneraţiei membrilor BNR ar însemna o încălcare a independenţei Băncii Centrale. Cu toate acestea însă, salariul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, este cât se poate de public, informaţia apărând în raportul anual al instituţiei. În 2010, Trichet a câştigat din salariu 367.863 euro, faţă de 360.612 euro în 2009.
”Banca Națională a României este membră și parte componentă a Sistemului European al Băncilor Centrale, statut care prevede că activitatea Băncii Naționale a României trebuie să se circumscrie respectării principiului independenței băncii centrale potrivit căruia nicio parte terță nu poate exercita o influență directă sau indirectă asupra băncii centrale naționale. Astfel, publicarea veniturilor salariale ale angajaților cu funcții de conducere din Banca Națională a României conduce la o încălcare a principiului independenței bancii centrale naționale consacrat prin Avizul Bancii Centrale Europene din data de 26 august 2010, prin punerea acesteia în situația ”de a nu avea control sau de a avea control limitat asupra personalului său, ori în situația în care guvernul unui stat membru să îi poată influența politica în domeniul resurselor umane”, și, implicit, la încălcarea și a art.130 din Tratatul privind Uniunea Europeană”,
 au declarat oficialii ANI.

Articolul130 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că: ”în exercitarea competențelor și îndeplinirea misiunilor și îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate și prin Statutul SEBC și al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui organism. Instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și guvernele statelor membre se angajează să respecte acest principiu și să nu încerce să influențeze membrii organelor de conducere ale Băncii Centrale Europene sau ale băncilor centrale naționale în îndeplinirea misiunii lor

Salariu la secret de trei ani

Din 2007, salariul primului guvernator al BNR a fost ţinut la secret. Atunci, acesta câştiga, potrivit fişei sale fiscale, 7.300 de euro pe lună, cu 1.100 de euro mai mult faţă de 2004. Din 2008 însă, conducerea Băncii Centrale a decis să omită această informaţie din declaraţiile de venit, astfel că, în dreptul rubricii „venituri din salarii” au trecut „conform fişei fiscale”. Total ilegal la acea vreme, potrivit oficialilor ANI. „Având în vedere dispoziţiile legale, declaraţiile vor fi completate la toate rubricile prevăzute în formular. Astfel, anexa I, secţiunea VII din OUG nr. 14/2005, «Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat», prevede la ultima rubrică obligativitatea declarării «venitului anual încasat»“, suna în 2008 răspunsul acordat de Agenţia pentru Integritate ziariştilor de la „Cotidianul”.

Varianta lui Boc-7.000 de euro

Ultimele informaţii, mai mult estimative, legate de remuneraţia lui Mugur Isărescu, vin de la premierul Emil Boc. În februarie 2010, primul ministru al României a declarat că, în urma unei căutări pe google, a aflat că salariul lui Isărescu este cuprins între 5.000 şi 7.000 de euro.
"Eu l-am apreciat întotdeauna pe guvernatorul BNR. El poate să-şi pună ce venit doreşte, dar s-a raportat la decenţă, la bun-simţ, la ce înseamnă mult mai puţin decât alţi guvernatori de bănci centrale din lume şi are undeva, din câte am văzut eu, am dat pe Google, are undeva între 5-7.000 de euro",
 a afirmat Emil Boc pentru B1TV.

Salariul de profesor-aproape 200.000 de lei

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere postată pe site-ul ANI şi datată 3.11.2010, Mugur Isărescu mai obţine venituri salariale de la „Academia Română” de unde a primit anul trecut 34.428 de lei şi de la „Academia de Studii Economice” de unde a încasat, în calitate de profesor, 19.865 de lei.

La capitolul economii Isărescu are plasamente în patru conturi curente, dintre care 2 deschise în 2002 la BCR, în valoare de 36.022 lei şi respectiv 138 de euro. Celelalte de 46.211,7 de lei şi 10,84 euro au fost deschise în 2001-2006 şi respectiv 2006 la ING N.V Amsterdam.

De asemenea, Guvernatorul mai dispune de 4 depozite bancare, atât în România cât şi în Olanda, în valoare totală de 55.091,5 euro şi 11.902 dolari, de 100% din acţiunile companiei SC Măr, a căror valoare se ridica la 231.000 de lei şi de 80 de acţiuni rezultate în procesul de privatizare în masă la SC Lafarge Ciment România, în valoare nominală de 200 de lei.

Deţinerea la Lafarge i-au adus în 2010 dividende în valoare de 772 de lei la care s-au adăugat 1172,6 lei dividente aferente anului 2008, dar încasate în 2009.

Are doar două case

În ceea ce priveşte proprietăţile deţinute, Isărescu s-a limitat la două imobile. Deţine o casă de locuit în comuna Gruiu, judeţul Ilfov, de 260 de mp construită în anul 2000 şi altă casă de vacanţă de 88,8 mp în Drăgăşani, Vâlcea, construită în regie proprie în 2003.

În martie 2010, a donat copiilor săi două apartamente în Bucureşti, a căror valoare se ridică la 636.632 lei şi respectiv 216.341 lei. Totodată, guvernatorul se plimbă cu un Eagle din 1993, un BMW din 2005 şi o barcă cu motor Delta din 2004.
Sursa: Sursa: Money.ro ; EXCLUSIV: Ce salariu are Isărescu

Saracul, domn Isarescu!
Pe 26 mai 2011, am scris pe acest Blog:
"Interesante vremuri!
Ma intreb ce carti se fac si cum se vor juca!"
Interesante vremuri, nu-i asa?
Ehee ...
Dar nici ANI acum ... nu o duce mai bine!
Curtea de Conturi spune că la "draga de ANI" s-a furat ca-n codru
Un razboi in toata regula!
Asa afla si romanul de rand ... una, alta ...
Admin

vineri, 17 iunie 2011

Francmasoneria. Ce este, secrete, istorie. Pro sau contra Francmasoneriei

Cea mai vasta societate secreta - sau discreta – din lume este Francmasoneria. S-a raspandit mai cu seama datorita extinderii Imperiului Britanic, in secolul al XIX-lea. Prin definitie, francmasonii sunt o asociatie de oameni liberi si de bune moravuri care conlucreaza pentru binele si progresul societatii prin perfectionarea morala si intelectuala a membrilor sai.

Francmasonii au fost unii dintre cei mai controversati, majoritatea oamenilor atribuindu-le un caracter satanic, ba chiar “acuzati” de diferite conspiratii.
Francmasoneria exista astazi in forme variate, avand aproximativ 5 milioane de membri.

Simbolurile Francmasoneriei
Principalele simboluri masonice sunt cele “Trei Mari Lumini” (Echerul, Compasul si “Volumul Sfintei Legi”) precum si litera “G” scrisa in interiorul unui echer si al unui compas, reprezentand initiala cuvintelor God (zeu), geometrice, generare, geniu, gnoza.

Geometria oculta foloseste de mult timp simboluri geometrice, ca de exemplu
cercul, triunghiul, pentagrama,
pentru ilustrarea unor idei metafizice si filozofice.

Istoria Francmasoneriei

Francmasoneria a debutat in perioada regelui Numa Pompilius, succesorul lui Romulus. In acea perioada, constructorii de temple si monumente se bucurau de anumite privilegii, printre care si scutirea de contributii publice. Acestia erau impartiti in trei grade: ucenici, companioni si maistri. Se organizau intruniri, de regula seara dupa terminarea lucrului, intr-o baraca amenajata in apropierea constructiei, unde se discutau lucrarile pentru a doua zi.

Aceste adunari erau conduse de marele maistrilor, fiind precedate de un ceremonial magico-religios, mostenit din perioada cand numai preotii se ocupau de amenajarea templelor.
Unele legende masonice plaseaza formarea organizatiei in vremea construirii Turnului Babel, si cea a construirii Templului din Ierusalim de catre regele Solomon, despre care se spune in Bibile. Sau, ca sa-l citam pe Mircea Eliade, “istoria incepe in Sumer”. Istoria Francmasoneriei este oarecum neclara. Originea ei ramanand un mister, un secret pastrat cu strasnicie, in ciuda publicarii a numeroase carti si articole referitoare la Francmasonerie.

Se spune ca multi masoni au pierdut din vedere adevarata origine si scopul organizatiei insesi. In lucrarea “The Templar Revelation” autorii scriau descriau Francmasoneria: “Tabloul de ansamblu al masoneriei este acela al unei organizatii care si-a pierdut intelesul originar”.

In secolul al VII-lea, din pricina crestinizarii anglo-saxonilor se aduc modificari in normele confreriilor de constructuri, iar vechile ritualuri si regulile de initiere au capatat formulele adecvate ale noii religii dominante. Nu s-au pierdut manoperele oculte, semnele si procedeele magice, iar secretul si ceremonialul initierilor a ramas de asemenea neschimbat. S-au pastrat si traditiile de intrajutorare si solidaritate din
antichitatea romana.

In 925 francmasonii isi aleg ca patron pe Sfantul Ioan, deoarece sarbatorirea acestuia coincidea cu solstitiul de vara, moment astronomic celebrat prin ritualuri magice de catre membrii confreriilor de zidari inca din antichitate.
Confreriile de zidari “Fratii Sfantului Ioan” s-au raspandit pe continentul european. Acestia au primit din partea papilor privilegiul de a zidi catedrale. In acea perioada multi oameni de arta si ganditori au devenit membrii ai lojelor masonice, beneficiind de numeroase facilitati.



La intrunirile acestora se discutau despre idei filozofice si se cautau cai de reformare politica a societatii. Faptul ca aceste intruniri erau private este de inteles, incercarile lor inovatoare nu erau vazute bine de Biserica. Biserica catolica era obsedata de ideea ereziilor pe care le vedea in orice incercare inovatoare. Secretul fiind singura modalitate de a duce planurile pana la capat.

Unele loje masonice s-au transformat destul de radical. Activau ca asociatii ale zidarilor desfasurand in aparenta o activitate declarata de cercetare a naturii, dar avand,
in secret, o serie de teluri politice si sociale.
Pana la urma, biserica si-a dat seama de actiunile francmasonilor. In secolul al XV-lea, lojile masonice au fost persecutate sangeros de Biserica Catolica, fiind acuzati de propovaduire a ereziei si schismei in Biserica. Multe dintre lojile masonice au fost destramate. Secolul XVI a fost distrugator pentru francmasoni. Luther a reusit sa descompuna lojele Francmasoneriei, cu exceptia celor din insulele britanice.
In 1649, dupa decapitarea regelui Carol I, masonii restabilesc tronul si totodata submineaza autoritatea lui Cromwell, dand francmasoneriei un caracter prin excelenta politic.
Dupa 1660, francmasoneria se transforma definitiv din confrerie profesionala in societate oculta.
In 1717 s-a format Marea Loja Unita, la Londra, prin unirea a patru loji. Acest Ordin a aparut dintr-o combinatie de traditii care au evoluat si s-au contopit intr-o perioada mai lunga de timp. In 1720 se formeaza o Loja in Franta, sub auspiciile Marii Loji Unite din Anglia.


In aceasta epoca adevarata origine a Francmasoneriei a devenit cunoscuta marelui public.
In 1737, Carol Eduard, care era si membru al Societatii Regale, a rostit un discurs in fata francmasonilor din Paris, cunoscut drept “Cuvantarea lui Ramsey”. In aceasta declaratie a spus: “Ordinul nostru a format o uniune de nedespartit cu Cavalerii Sfantului Ioan de la Ierusalim, un Ordin foarte apropiat de cel al Cavalerilor Templieri.”  Ramsey a mai spus ca Francmasoneria era legata de
scolile antice de mistere.

Francmasoneria a continuat sa-si largeasca randurile, astfel, in 1751 masonul german, baronul Karl Gotlieb von Hund a intemeiat o filiala a Ritului Scotian in Frankfurt, denumita “Ordinul respectarii stricte a regulilor”. Ordinul a sfarsit prin fuziunea dintre Iluminati si Francmasoneria germana,
in timpul Congresului de la Wilhelmsbad.


In Romania, francmasoneria a avut un rol important.
Au fost cativa domnitori romani care au aplicat la ideile si principiile “Epocii Luminilor” pe care si francmasoneria le-a raspandit. In Moldova si Tara Romaneasca, Alexandru Lapusneanu si Radu Serban au intemeiat Scoli domnesti “pentru invatatura norodului”, in 1561 la Cotnari si in 1603 la Targoviste.
Serban Cantacuzino a reusit sa construiasca Academia din Bucuresti (1688), Antioh Cantemir a construit una la Iasi (1707) iar in Transilvania, s-a construit in 1795 la straduinta invatatului Ioan Piuariu-Molnar.


S-au infaptuit reforme fiscale si juridice de catre Constantin Brancoveanu, Antioh si Dimitrie Cantemir, s-au deschis scoli si spitale, si s-a popularizat ideea “bunului” sau “binelui obstesc”. Constantin Mavrocordat a instaurat o Constitutie in Tara Romaneasca si a desfintat iobagia.
Horea, un alt francmason, a redactat faimosul “Supplex libellus valachorum”, unde era prezentate revendicari absolut similare cu cele exprimate zece ani mai inainte in
America sau cinci ani mai tarziu in Franta.


Prima loja masonica romaneasca a fost intemeiata la Iasi in 1748, de catre italianul Carri, secretar a lui Constantin Mavrocordat. A doua loja a aparut in 1749 printre sasii de la Brasov, iar a treia in 1767 la Sibiu.
Spre deosebire de alte tari, in Romania situatia a stat altfel. Francmasonii erau priviti bine de catre Biserica Crestina, ba chiar aveau relatii bune pana in 1937, in timp ce biserica romano-catolica i-a socotit indelunga vreme eretici si apostati.

Cativa dintre francmasonii romani cunoscuti sunt:
Vasile Alecsandri, Nicolae Balcescu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Heliade-Radulescu, Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi, C.A.Rosetti, Carol Davila, Spiru Haret, Tudor Vladimirescu.

Cum se zicea odinioara la Bucuresti: “incepi student, continui farmazon, devii savant sau ministru, si termini calcat in picioare de multime sub forma de Bulevard”. Intr-adevar multe din bulevardele din centrul oraselor romanesti au numiri de francmasoni celebri.
In timpul comunismului francmasoneria practic n-a mai existat. Mihail Sadoveanu a avut o incercare de a impaca francmasoneria cu comunismul, insa fara succese.
S-au intocmit liste de catre legionari si multi francmasoni au fost arestati. In 1948 comunistii hotarasc desfiintarea francmasoneriei in Romania.
In data de 27 decembrie 1989, la Bucuresti, francmasonii care au supravietuit se intalnesc in fostul Templu din strada Radu de la Afumati si pun la cale renasterea Francmasoneriei romane. In octombrie 1990 francmasonii romani din exil creeaza
Marea Loja Nationala a Romaniei.


Pro sau contra Francmasoneriei
Multi asociaza masoneria cu satanismul, dar defapt, acestea doua nu au nimic in comun. Exista si exceptii, ordine iesite de sub uzuanta marilor Loje care din diverse interese, acoperindu-se sub eticheta de masoni, ies din tiparele Francmasoneriei.
Marile minti stralucite au avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu masoneria din pricina unui mediu intelectual evolutiv propice.


Adeptii francmasoni sustin ca ofera o altfel de cunoastere, insa nu intotdeauna la nivelul dorit. Care este secretul lor? Psihicul manipuleaza subconstientul, cheia sunt riturile. Miscarea mereu fiind aceeasi. La fel ca si in alte practici religioase,
indiferent de cult sau religie.
Exista adevarate grupuri anti-masonice, religioase, politice sau adepti
ai teoriilor conspiratiei.

Se vorbeste de mult timp de o masonerie in cadrul masoneriei. Prima fiind vizibila, in care sunt diversi intelectuali, personalitati mai mult sau mai putin cunoscute, care organizeaza evenimente, ce au fundatii filantropice, iar a doua, cea invizibila, intangibila, impenetrabila, ai carei membri nici macar n-ar putea fi banuiti de asemenea afilieri.


Francmasoneria nu este o religie sau cult anti-crestin, desi multi sustin contrariul. Insa francmasonii cred intr-o Fiinta Suprema, asemenea crestinilor, iar Biblia Masonica este defapt cea crestina, versiunea lui King James.
In pofida unei istorii lungi de atacuri si abuzuri, Francmasoneria continua sa infloreasca, avand in ziua de astazi aproximativ 5 milioane de membri.


Secretele francmasonilor
O adevarata elita s-a creat in randul francmasonilor, formata din marii maestrii ai Marilor Loje, unde intra numai initiati ai gradului 33 (grad absolut). Se spune ca intre acestia circula cunostinte de cu totul alta natura, inaccesibile celor de rand.
Marele Maestru detine “Cartea Riturilor”, o culegere de texte datand din Egiptul Antic care ar ascunde adevarata “poveste” a crestinismului si a miracolului christic. Alte surse afirma de fapt ca masoneria s-ar supune legii sincretismului dorind pe pamant
o singura religie si un singur Creator – realizabil prin figura Marelui Arhitect.


Marea majoritate a cartilor cu si despre masoni au fost scrise doar de dragul de a fi scrise si desi au la baza niste lucruri reale, pe parcursul cartii sunt distorsionate pentru a oferi publicului ce doreste, sau distorsionate de teoriile proprii ale autorului,
exact ca in religie. Adevarul este ca nimeni nu stie absolut nimic despre masonerie, cu exceptia lucrurilor deja dezvaluite de masoni.
Masoneria din carti si din presa fie ea descrisa intr-un mod negativ sau nu,
exista doar acolo.
Indiferent ce carte vom citi si ce parte vom asculta tot nu vom afla ce se ascunde, de fapt, in spatele usilor inchise.

Link-uri:
Site-ul Marei Loje Nationale din Romania: http://www.mlnr.ro
Informatii istorice: ro.wikipedia.org/wiki/Francmasonerie
Sursa text: Secretele Francmasoneriei

Autori: Marius, Dell
Un subiect extrem de complex,
un subiect despre care vom mai vorbi!
Admin

duminică, 12 iunie 2011

Russia,Superpower. La Multi Ani, Rusia!

- Data de 12 iunie 1990 a devenit un punct de referinta in istoria tarii dumneavoastra, Rusia. Tara a intrat intr-o etapa calitativ noua a dezvoltarii sale.

Cum ati putea caracteriza acest moment din punct de vedere al vietii
politice si social-economice interne a Federatiei Ruse?
- Ziua Rusiei reprezinta cea mai re­centa sarbatoare nationala a tarii noastre. Declaratia de suveranitate a Federatiei Ruse a fost adoptata in urma cu 21 de ani. Acesta a fost intr-adevar un eveniment de referinta in istoria de 1150 de ani a Rusiei. Declaratia a simbolizat o schimbare a naturii sistemului rus de stat si a oranduirii politice, determinarea unui nou vector in evolutia statului.

De-a lungul anilor, am realizat foarte multe. Avem o experienta nepretuita in organizarea de stat. Popoarele din Rusia apreciaza in mod deosebit realizarile din ultimii ani. Ziua Rusiei este sarbatoarea fiecarui cetatean, a fiecarei familii.
Apre­ciati si dumneavoastra.

Potrivit Constitutiei, Rusia este un stat social. Chiar si in conditiile dificile determinate de criza financiara globala, conducerea tarii nu a renuntat la obligatiile sociale fata de cetatenii rusi.


Desi ne-am confruntat cu un deficit bugetar, am re­usit totusi ca in ultimii doi ani sa asi­guram gratuit pentru personalul militar si veteranii din Marele Razboi de Aparare a Patriei un numar de peste 250 mii de apartamente. Au fost realizate planurile de renovare si de redistribuire a lo­cu­intelor vechi. Acest lucru a afectat in gra­de diferite 10 milioane de cetateni rusi.



 In anul 2010, pensiile pentru vechime in munca au crescut cu 45%. Au fost demarate lucrarile de constructie pentru aproximativ 40 de noi centre medicale dotate cu tehnica de varf. Comparativ cu anul 2007 de dinaintea crizei, cheltuielile pentru educatie au crescut de 1,5 ori, alocatiile de la buget pentru cercetarea stiintifica in sfera civila au sporit de peste doua ori.


Din iulie 2009, tara si-a reluat cres­terea economica. In anul 2010, PIB-ul Rusiei a crescut cu 4%, ceea ce reprezinta un record in randul Grupului celor Opt. In acest an se preconizeaza o cres­tere a PIB cu 4,2%.

Nu intentionam sa intoarcem Rusia de pe drumul ales, sa renuntam la reformele democratice, la dezvoltarea unei eco­no­mii de piata cu orientare sociala, la cres­terea nivelului de trai al populatiei.

Crearea conditiilor pentru punerea deplina in valoare a capacitatilor fie­caruia reprezinta obiectivul nostru de astazi, obiectivul dezvoltarii noastre, obiectivul noii Rusii. Numai prin efortu­rile comune ale autoritatilor, mediului de afaceri, societatii civile, ale tuturor ru­silor vom crea un stat prosper rus.

- Rusia construieste o politica multivectoriala pe arena internationala. Care este agenda de politica externa a Moscovei si, legat de aceasta, viziunea sa asupra problemelor cruciale?

- Sarcina centrala a politicii externe ruse este de a asi­gura tarii un loc demn in noua configuratie internationala, crearea unor conditii externe favorabile pentru dezvoltarea interna multilaterala, modernizarea calitativa a economiei sale pe baza unor rezultate concrete, pe intelesul cetatenilor. In centrul atentiei diplomatiei ruse se afla proble­mele cardinale ale intaririi pacii si stabilitatii, in conditiile cresterii riscurilor. Suntem multumiti de rezultatele activitatii noastre in aceasta directie.

Imbunatatirea atmosferei internationale contribuie la dezvoltarea pozitiva a relatiilor dintre Rusia si Statele Unite ale Americii. Agenda pe aceasta relatie include semnarea si ratificarea Tratatului START, intrarea in vi­goare a acordului privind folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice, eforturi comune in directia acordarii de prioritate tematicii inovatoare in activitatea Comisiei bila­terale prezidentiale.

O prioritate neschimbata a politicii externe ruse ra­mane cooperarea in cadrul CSI. O deosebita importanta au avut-o aici crearea Uniunii vamale Eurasiatice, formata din Rusia, Belarus si Kazahstan, activitatea de formare a unui spatiu economic unic, care urmareste crearea in viitor a Uniunii Economice Eurasiatice. Se lucreaza in mod consecvent si in directia consolidarii si modernizarii Tratatului de Securitate Colectiva. La imbunatatirea atmosferei in cadrul comunitatii contribuie si dinamica pozitiva a cooperarii noastre cu Ucraina.

Se inregistreaza progrese serioase in construirea unor relatii strategice cu Uniunea Europeana. Deciziile Summit-ului UE-Rusia de la Rostov-pe-Don, si cel de la Bruxelles, des­fasurate anul trecut, actioneaza in sensul extinderii co­o­pe­rarii noastre. La summit-ul Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona a fost confirmata justetea politicii noastre pentru un parteneriat constructiv in zona euro-atlantica, bazat pe sustinerea reciproca a principiului indivizibilitatii securitatii, intaririi increderii reciproce, transparentei si predictibilitatii. Aceasta tendinta a fost reflectata de altfel si prin desfasurarea, dupa o pauza de unsprezece ani, a summit-ului OSCE de la Astana.


Au primit un impuls puternic si relatiile Rusiei cu statele si organizatiile integrationiste din regiunea Asia-Pacific. Anul trecut au fost facuti pasi importanti in dezvoltarea cooperarii strategice in aceasta directie, in special cu tarile prietene China si India.

Politica externa a Rusiei isi pastreaza caracterul sau multivectorial. Suntem deschisi pentru adancirea coope­rarii cu privire la principiile de egalitate si respectare a drepturilor egale si intereselor reciproce cu toti cei care isi manifesta disponibilitatea pentru aceasta.


- In Romania se urmareste cu o atentie deosebita evolutia relatiilor ruso-americane, mai ales dupa luarea la Bucuresti a hotararii de amplasare aici a bazei SUA pentru scutul antiracheta. Stim ca aceasta chestiune a fost atinsa si la intalnirea dintre D.A. Medvedev si B. Obama, in timpul recentei reuniuni a Grupului celor Opt, desfasurata in Franta, la Deauville. A fost dezvoltata tema scutului anti-ra­cheta in cadrul discutiei dintre presedintele Rusiei si cel al SUA?

- Partea rusa a facut propuneri cat se poate de concrete cu privire la o posibila colaborare ruso-americana in problema scutului anti-racheta, inclusiv despre organizarea in perspectiva a unui scut anti-racheta comun. Deocamdata Moscova nu este prea multumita de reactia la propunerile noastre facute partii americane, ca de altfel si in alte tari NATO. Timpul trece, iar deciziile nu se vad.

Noi trebuie sa primim asigurari ca scutul antiracheta amplasat in Europa nu va fi indreptat impotriva noastra. De altfel, nici macar nu ni se poate explica care sunt acele amenintari concrete impotriva carora este creat scutul anti-racheta. Incertitudinea ne deranjeaza, nu vrem ca Europa sa ajunga din nou in situatia de neintelegere re­ciproca, neincredere si suspiciune, dar si mai grav – la confruntare.
In anul 2020, Statele Unite preconizeaza finalizarea constructiei unui scut antiracheta de “patru etaje”, bazat pe asa-numita “abordare flexibila”. Aici trebuie sa fie clar: dupa trecerea de aceasta piatra de hotar, in cazul in care nu se va ajunge la un acord in problema scutului anti-racheta intre Rusia si SUA, va incepe o noua cursa a inarmarii. Partea rusa ar dori ca partenerii nostri sa fie constienti de aceasta cand se vor consulta reciproc.

- In Europa, sunt urmarite cu o ingrijorare cres­canda evenimentele din jurul Libiei. Luptele crunte si sangeroase din aceasta tara nu se opresc, creand in mod firesc tensiuni in Africa de Nord, si care se fac simtite si in Europa. Cum vede Rusia modul de rezolvare a acestei probleme?

- Partea rusa a sustinut intotdeauna solutionarea pe cale pasnica a problemei libiene, prin negocieri si consultari cat mai largi. La acestea trebuie sa participe atat cei care au sustinut initial o schimbare in tara, cat si cei loiali fortelor politice ale lui M.Gaddafi. In caz contrar, varsarea de sange nu va fi oprita.
Noi mentinem contacte diplomatice cu apropiatii lui Gaddafi. La Moscova au venit, de asemenea, si membri ai opozitiei din Benghazi. Am dori sa combinam abordarile lor si poate ca vor fi eliminate cauzele escaladarii violentei. Suntem interesati ca Libia sa ramana un stat unitar, independent, unde sa fie respectate interesele si drepturile tuturor cetatenilor sai. Rusia a discutat aceasta pro­blema cu partenerii din
Grupul celor Opt.

- Ce se poate spune despre relatiile ruso-romane? Ce este nou in dialogul bilateral? Ce se poate spune, de exemplu, despre perspectivele cooperarii in domeniul energiei?

- Rusia se pronunta pentru dezvoltarea si intarirea relatiilor traditionale cu statele din Europa Centrala si de Sud-Est. Este in interesul nostru comun sa mentinem nivelul ridicat, traditional, al diferitelor legaturi dintre tarile noastre. De altfel, despre acest interes mi-au vorbit si prietenii romani.


Aici trebuie sa fie totul clar. Romania este cea mai mare tara din sud-estul Europei. Desigur, vom asculta cu atentie ceea ce se spune la Bucuresti, dar vrem sa se asculte cu atentie si ceea ce se spune la Moscova. Exista destule teme pentru un dialog interesant - aici am in vedere realizarea unui sistem stabil de cooperare in domeniul securitatii europene, in cadrul acordurilor regionale din zona Du­nare-Marea Neagra, sau promovarea stabilitatii si a relatiilor de buna vecinatate in Balcani. Un domeniu important de colaborare este lupta impotriva terorismului international si a criminalitatii transfrontaliere. Exista, de ase­menea si cooperarea in cadrul OCEMN - pe scurt sunt o multime de cazuri.
Sau altceva. Un potential mare il are si cooperarea in domeniul culturii. Spre exemplu, recent au avut loc in Bucuresti, Timisoara si Oradea turnee ale Orchestrei Academice a Filarmonicii din Moscova, sub conducerea dirijorului de renume mondial Yuri Simonov. Asteptam cu nerabdare turneul cantaretilor de la Teatrul Mariinsky. In Romania se bucura de un mare interes teatrul nostru dramatic si cinematografia. Cu alte cuvinte, aici exista un domeniu ce ofera numeroase oportunitati de lucru. Noi suntem dispusi sa sprijinim actiuni similare si din partea romana, asteptam ca si artistii romani sa vina in Rusia.

Remarcam cu satisfactie activitatea pe care o desfasoara in Romania intreprinzatorii rusi, “Lukoil”, “TMK”, “Mechel”, care au venit aici cu investitii foarte serioase, lucreaza bine, aduc profit in Romania, implementeaza noi teh­nologii. Cred ca la colaborarea noastra economica va contribui si extinderea conlucrarii economice a tarilor, inclusiv prin participarea mediului de afaceri romanesc la rea­li­zarea unor proiecte economice in Rusia.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energeticii, si aici lucrurile merg bine. In anul 2010, Romania a primit 2,3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc (cu13% mai mult decat in 2009). In acest an, suntem gata sa livram pana la 5 miliarde de metri cubi. De asemenea, aici intra si petrolul si carbunele rusesc.

Cred ca avem perspective de crestere a cooperarii in domeniul tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul romanesc spre Turcia, Moldova, Grecia. Acest proiect major a fost conceput pentru transportul a 19 miliarde de metri cubi de gaz pe an. In cazul in care Romania se alatura la South Stream, nivelul acestei colaborari ar putea creste si mai mult.
Sunt convins ca vom avea un camp larg de cooperare, si nu numai, in sfera economica.

- Excelenta Voastra, va multumesc si nu va as­cund ca impartasesc aceleasi ganduri ca dumnea­voastra cu privire la dezvoltarea pe viitor a re­la­tiilor ro­mano-ruse.
Sursa:

La Multi Ani, Rusia!
La Multi Ani, Popoarelor Federatiei Ruse!
Admin

Postări populare-Toate datele

Follow

Persoane interesate