CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ; ARTICOLUL 16 ; Alin.(2) : ,, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE" !? O frază de dânşii inventată!! Blogul unui fost discriminat in propria-i ţară!! Nu vă doresc şi vouă!! Un blog despre putregaiul politic din Romania. Un raft, din Biblioteca mea de frământări si gânduri ...

duminică, 12 iunie 2011

Russia,Superpower. La Multi Ani, Rusia!

- Data de 12 iunie 1990 a devenit un punct de referinta in istoria tarii dumneavoastra, Rusia. Tara a intrat intr-o etapa calitativ noua a dezvoltarii sale.

Cum ati putea caracteriza acest moment din punct de vedere al vietii
politice si social-economice interne a Federatiei Ruse?
- Ziua Rusiei reprezinta cea mai re­centa sarbatoare nationala a tarii noastre. Declaratia de suveranitate a Federatiei Ruse a fost adoptata in urma cu 21 de ani. Acesta a fost intr-adevar un eveniment de referinta in istoria de 1150 de ani a Rusiei. Declaratia a simbolizat o schimbare a naturii sistemului rus de stat si a oranduirii politice, determinarea unui nou vector in evolutia statului.

De-a lungul anilor, am realizat foarte multe. Avem o experienta nepretuita in organizarea de stat. Popoarele din Rusia apreciaza in mod deosebit realizarile din ultimii ani. Ziua Rusiei este sarbatoarea fiecarui cetatean, a fiecarei familii.
Apre­ciati si dumneavoastra.

Potrivit Constitutiei, Rusia este un stat social. Chiar si in conditiile dificile determinate de criza financiara globala, conducerea tarii nu a renuntat la obligatiile sociale fata de cetatenii rusi.


Desi ne-am confruntat cu un deficit bugetar, am re­usit totusi ca in ultimii doi ani sa asi­guram gratuit pentru personalul militar si veteranii din Marele Razboi de Aparare a Patriei un numar de peste 250 mii de apartamente. Au fost realizate planurile de renovare si de redistribuire a lo­cu­intelor vechi. Acest lucru a afectat in gra­de diferite 10 milioane de cetateni rusi.



 In anul 2010, pensiile pentru vechime in munca au crescut cu 45%. Au fost demarate lucrarile de constructie pentru aproximativ 40 de noi centre medicale dotate cu tehnica de varf. Comparativ cu anul 2007 de dinaintea crizei, cheltuielile pentru educatie au crescut de 1,5 ori, alocatiile de la buget pentru cercetarea stiintifica in sfera civila au sporit de peste doua ori.


Din iulie 2009, tara si-a reluat cres­terea economica. In anul 2010, PIB-ul Rusiei a crescut cu 4%, ceea ce reprezinta un record in randul Grupului celor Opt. In acest an se preconizeaza o cres­tere a PIB cu 4,2%.

Nu intentionam sa intoarcem Rusia de pe drumul ales, sa renuntam la reformele democratice, la dezvoltarea unei eco­no­mii de piata cu orientare sociala, la cres­terea nivelului de trai al populatiei.

Crearea conditiilor pentru punerea deplina in valoare a capacitatilor fie­caruia reprezinta obiectivul nostru de astazi, obiectivul dezvoltarii noastre, obiectivul noii Rusii. Numai prin efortu­rile comune ale autoritatilor, mediului de afaceri, societatii civile, ale tuturor ru­silor vom crea un stat prosper rus.

- Rusia construieste o politica multivectoriala pe arena internationala. Care este agenda de politica externa a Moscovei si, legat de aceasta, viziunea sa asupra problemelor cruciale?

- Sarcina centrala a politicii externe ruse este de a asi­gura tarii un loc demn in noua configuratie internationala, crearea unor conditii externe favorabile pentru dezvoltarea interna multilaterala, modernizarea calitativa a economiei sale pe baza unor rezultate concrete, pe intelesul cetatenilor. In centrul atentiei diplomatiei ruse se afla proble­mele cardinale ale intaririi pacii si stabilitatii, in conditiile cresterii riscurilor. Suntem multumiti de rezultatele activitatii noastre in aceasta directie.

Imbunatatirea atmosferei internationale contribuie la dezvoltarea pozitiva a relatiilor dintre Rusia si Statele Unite ale Americii. Agenda pe aceasta relatie include semnarea si ratificarea Tratatului START, intrarea in vi­goare a acordului privind folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice, eforturi comune in directia acordarii de prioritate tematicii inovatoare in activitatea Comisiei bila­terale prezidentiale.

O prioritate neschimbata a politicii externe ruse ra­mane cooperarea in cadrul CSI. O deosebita importanta au avut-o aici crearea Uniunii vamale Eurasiatice, formata din Rusia, Belarus si Kazahstan, activitatea de formare a unui spatiu economic unic, care urmareste crearea in viitor a Uniunii Economice Eurasiatice. Se lucreaza in mod consecvent si in directia consolidarii si modernizarii Tratatului de Securitate Colectiva. La imbunatatirea atmosferei in cadrul comunitatii contribuie si dinamica pozitiva a cooperarii noastre cu Ucraina.

Se inregistreaza progrese serioase in construirea unor relatii strategice cu Uniunea Europeana. Deciziile Summit-ului UE-Rusia de la Rostov-pe-Don, si cel de la Bruxelles, des­fasurate anul trecut, actioneaza in sensul extinderii co­o­pe­rarii noastre. La summit-ul Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona a fost confirmata justetea politicii noastre pentru un parteneriat constructiv in zona euro-atlantica, bazat pe sustinerea reciproca a principiului indivizibilitatii securitatii, intaririi increderii reciproce, transparentei si predictibilitatii. Aceasta tendinta a fost reflectata de altfel si prin desfasurarea, dupa o pauza de unsprezece ani, a summit-ului OSCE de la Astana.


Au primit un impuls puternic si relatiile Rusiei cu statele si organizatiile integrationiste din regiunea Asia-Pacific. Anul trecut au fost facuti pasi importanti in dezvoltarea cooperarii strategice in aceasta directie, in special cu tarile prietene China si India.

Politica externa a Rusiei isi pastreaza caracterul sau multivectorial. Suntem deschisi pentru adancirea coope­rarii cu privire la principiile de egalitate si respectare a drepturilor egale si intereselor reciproce cu toti cei care isi manifesta disponibilitatea pentru aceasta.


- In Romania se urmareste cu o atentie deosebita evolutia relatiilor ruso-americane, mai ales dupa luarea la Bucuresti a hotararii de amplasare aici a bazei SUA pentru scutul antiracheta. Stim ca aceasta chestiune a fost atinsa si la intalnirea dintre D.A. Medvedev si B. Obama, in timpul recentei reuniuni a Grupului celor Opt, desfasurata in Franta, la Deauville. A fost dezvoltata tema scutului anti-ra­cheta in cadrul discutiei dintre presedintele Rusiei si cel al SUA?

- Partea rusa a facut propuneri cat se poate de concrete cu privire la o posibila colaborare ruso-americana in problema scutului anti-racheta, inclusiv despre organizarea in perspectiva a unui scut anti-racheta comun. Deocamdata Moscova nu este prea multumita de reactia la propunerile noastre facute partii americane, ca de altfel si in alte tari NATO. Timpul trece, iar deciziile nu se vad.

Noi trebuie sa primim asigurari ca scutul antiracheta amplasat in Europa nu va fi indreptat impotriva noastra. De altfel, nici macar nu ni se poate explica care sunt acele amenintari concrete impotriva carora este creat scutul anti-racheta. Incertitudinea ne deranjeaza, nu vrem ca Europa sa ajunga din nou in situatia de neintelegere re­ciproca, neincredere si suspiciune, dar si mai grav – la confruntare.
In anul 2020, Statele Unite preconizeaza finalizarea constructiei unui scut antiracheta de “patru etaje”, bazat pe asa-numita “abordare flexibila”. Aici trebuie sa fie clar: dupa trecerea de aceasta piatra de hotar, in cazul in care nu se va ajunge la un acord in problema scutului anti-racheta intre Rusia si SUA, va incepe o noua cursa a inarmarii. Partea rusa ar dori ca partenerii nostri sa fie constienti de aceasta cand se vor consulta reciproc.

- In Europa, sunt urmarite cu o ingrijorare cres­canda evenimentele din jurul Libiei. Luptele crunte si sangeroase din aceasta tara nu se opresc, creand in mod firesc tensiuni in Africa de Nord, si care se fac simtite si in Europa. Cum vede Rusia modul de rezolvare a acestei probleme?

- Partea rusa a sustinut intotdeauna solutionarea pe cale pasnica a problemei libiene, prin negocieri si consultari cat mai largi. La acestea trebuie sa participe atat cei care au sustinut initial o schimbare in tara, cat si cei loiali fortelor politice ale lui M.Gaddafi. In caz contrar, varsarea de sange nu va fi oprita.
Noi mentinem contacte diplomatice cu apropiatii lui Gaddafi. La Moscova au venit, de asemenea, si membri ai opozitiei din Benghazi. Am dori sa combinam abordarile lor si poate ca vor fi eliminate cauzele escaladarii violentei. Suntem interesati ca Libia sa ramana un stat unitar, independent, unde sa fie respectate interesele si drepturile tuturor cetatenilor sai. Rusia a discutat aceasta pro­blema cu partenerii din
Grupul celor Opt.

- Ce se poate spune despre relatiile ruso-romane? Ce este nou in dialogul bilateral? Ce se poate spune, de exemplu, despre perspectivele cooperarii in domeniul energiei?

- Rusia se pronunta pentru dezvoltarea si intarirea relatiilor traditionale cu statele din Europa Centrala si de Sud-Est. Este in interesul nostru comun sa mentinem nivelul ridicat, traditional, al diferitelor legaturi dintre tarile noastre. De altfel, despre acest interes mi-au vorbit si prietenii romani.


Aici trebuie sa fie totul clar. Romania este cea mai mare tara din sud-estul Europei. Desigur, vom asculta cu atentie ceea ce se spune la Bucuresti, dar vrem sa se asculte cu atentie si ceea ce se spune la Moscova. Exista destule teme pentru un dialog interesant - aici am in vedere realizarea unui sistem stabil de cooperare in domeniul securitatii europene, in cadrul acordurilor regionale din zona Du­nare-Marea Neagra, sau promovarea stabilitatii si a relatiilor de buna vecinatate in Balcani. Un domeniu important de colaborare este lupta impotriva terorismului international si a criminalitatii transfrontaliere. Exista, de ase­menea si cooperarea in cadrul OCEMN - pe scurt sunt o multime de cazuri.
Sau altceva. Un potential mare il are si cooperarea in domeniul culturii. Spre exemplu, recent au avut loc in Bucuresti, Timisoara si Oradea turnee ale Orchestrei Academice a Filarmonicii din Moscova, sub conducerea dirijorului de renume mondial Yuri Simonov. Asteptam cu nerabdare turneul cantaretilor de la Teatrul Mariinsky. In Romania se bucura de un mare interes teatrul nostru dramatic si cinematografia. Cu alte cuvinte, aici exista un domeniu ce ofera numeroase oportunitati de lucru. Noi suntem dispusi sa sprijinim actiuni similare si din partea romana, asteptam ca si artistii romani sa vina in Rusia.

Remarcam cu satisfactie activitatea pe care o desfasoara in Romania intreprinzatorii rusi, “Lukoil”, “TMK”, “Mechel”, care au venit aici cu investitii foarte serioase, lucreaza bine, aduc profit in Romania, implementeaza noi teh­nologii. Cred ca la colaborarea noastra economica va contribui si extinderea conlucrarii economice a tarilor, inclusiv prin participarea mediului de afaceri romanesc la rea­li­zarea unor proiecte economice in Rusia.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energeticii, si aici lucrurile merg bine. In anul 2010, Romania a primit 2,3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc (cu13% mai mult decat in 2009). In acest an, suntem gata sa livram pana la 5 miliarde de metri cubi. De asemenea, aici intra si petrolul si carbunele rusesc.

Cred ca avem perspective de crestere a cooperarii in domeniul tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul romanesc spre Turcia, Moldova, Grecia. Acest proiect major a fost conceput pentru transportul a 19 miliarde de metri cubi de gaz pe an. In cazul in care Romania se alatura la South Stream, nivelul acestei colaborari ar putea creste si mai mult.
Sunt convins ca vom avea un camp larg de cooperare, si nu numai, in sfera economica.

- Excelenta Voastra, va multumesc si nu va as­cund ca impartasesc aceleasi ganduri ca dumnea­voastra cu privire la dezvoltarea pe viitor a re­la­tiilor ro­mano-ruse.
Sursa:

La Multi Ani, Rusia!
La Multi Ani, Popoarelor Federatiei Ruse!
Admin

Un comentariu:

  1. Frumos cantec, exceptionale fetitele!
    Am vizionat cu deosebita emotie si mare placere!
    Multumesc pentru postare!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare-Toate datele

Follow

Persoane interesate